Blog
Rediteccions 301 htaccess

Redirecció 301: què és i com es fa

Comparteix a

Google, però també els usuaris i altres webs, poden tenir enllaços al nostre web però a vegades aquests enllaços deixen de ser vàlids perquè el nostre web està viu i evoluciona. Hem d’intentar evitar que en aquests casos ens aparegui l’error 404 que no agrada a ningú.

Molt sovint cal editar les planes web. Quasi sempre aquests canvis son a nivell de fotos o textos però a vegades aquests canvis impliquen modificar les URL del nostre web, això passa quan:

  • Eliminem una plana del nostre web
  • Modifiquem el contingut d’una plana de forma substancial i ens cal modificar el nom de la URL

Si volem evitar que ens aquests casos ens aparegui un error que no és bo ni per als visitants del nostre web ni per al nostre SEO cal que enviem els possibles accessos a una URL modificada cap a la seva nova equivalent si és que l’hem modificat o cap a una altra plana en cas d’haver-la eliminat.

Què és una redirecció 301

Una redirecció 301 és una instrucció que es posa a nivell de servidor que el que fa és redirigir una petició a una URL X cap a una altra URL Y on aquesta nova direcció pot ser tant dins del mateix domini com en un altre domini.

Per exemple, suposem que la nostra empresa, fins ara, tenia 10 productes però ara mateix n’hem deixat d’oferir 1 i a un altre li hem canviat el nom. Si eliminem la plana del primer, quan algú hi accedeixi perquè ha trobat l’enllaç o pequè el tenia desat, o quan google revisi la plana trobaran un error 404 i això ni li agradarà a cap dels dos.

En el segon cas, si el nostre producte, per exemple, es deia “pack bàsic” i per tant la url era el-teu-domini.com/pack-basic i ara es diu “pack estandàrd”, la url hauria de passar a dir-se el-teu-domini.com/pack-estandard per tenir una coherència amb la resta d’enllaços del nostre web, per tant passarà el mateix, la gent accedirà al pack-basic i obtindrà un error i això si que no ens interessa gens perquè realment el producte si que existeix però ara és diferent i no volem perdre un possible client.

En el primer cas podem enviar a la gent a la plana on es mostren tots els serveis que tenim per a que el visitant pugui escollir-ne un altre i en el segon cas ens interessarà enviar el visitant a la plana pack-estandard.

Com es crea una redirecció 301

Una redirecció 301 és independent del web que tinguem. Podem tenir un web fet amb un gestor de continguts, o programat des de zero a mida, fet en PHP o només en html, és igual, pots fer una redirecció 301 en tots els tipus de web.

T’explicarem la manera de fer-hi de forma independent del teu sistema.

Per fer una redirecció 301 cal editar un fitxer que es diu .htaccess. Els fitxers que comencen per un . son fitxers ocults i per tant pot ser que si accedexies al teu servidor amb un programa d’FTP o a amb l’explorador de fitxers del teu allotjament no els vegis. Si és així, abans de provar de crear-lo mira si el teu programa t’està mostrant els fitxers ocults.

En editar aquest fitxer has d’anar amb molt de compte perquè hi pot haver altres instruccions que el teu web necessiti i que si modifiques facin que el teu web no funcioni correctament.

Les redireccions 301 cal posar-les a l’inici del fitxer .htaccess. l’instrucció és molt senzilla, cal escriure

redirect 301 /antiga_url https://el-teu-domini.com/nova_url

On:

  • /antiga_url: cal que sigui l’adreça complerta de l’antiga url. per exemple, si la url era https://el-teu-domini.com/productes/producte-antic caldrà posar /productes/producte-antic
  • https://el-teu-domini.com/nova_url: aquí caldrà posar la nova url. Ha de ser la url complerta, amb el protocol corresponent al davant, ja sigui http o https, les www o no en funció de si les utilitzes, i finalment no lova URL.

 

Altres entrades que et poden interessar

Instal·lar WordPress manualment pas a pas

Instal·lar WordPress manualment pas a pas

Es pot instal·lar WordPress de diferents maneres però en aquest article us explicarem com fer-ho manualment al vostre allotjament. Ens basarem en allotjaments que utilitzin els panells plesk o cpanel però us pot servir de guia si el vostre en fa servir un altre. Com...
Què és un CSM? Joomla vs WordPress

Què és un CSM? Joomla vs WordPress

Segurament us sonen les paraules CMS, WordPress i Joomla però què son i per a què serveixen? Necessito un CMS per a fer el meu web? Quin és el que millor s’ajusta a les meves necessitats? Aquestes son preguntes que moltes vegades ens heu fet i que intentarem...
Coneixements bàsics d’HTML per poder maquetar un text

Coneixements bàsics d’HTML per poder maquetar un text

L’HTML és la base de quasi tot el que hi ha a Internet. És un llenguatge bastant simple que s’utilitza per definir l’estructura d’un web i el seu contingut. Què és HTML? Les seves inicials volen dir Hypertext Markup Language, és a dir, no és un...